Συνεχίζεται και φέτος η «διελκυστίνδα» που διεξάγεται από τον Ιανουάριο του 1996 με αφορμή την κρίση των Ιμίων, μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων ψαράδων στην περιοχή του Αιγαίου. Παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα, τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη ψαρεύουν τσιπούρες σε μικρή απόσταση από τα ελληνικά νησιά, με αποτέλεσμα να εγείρεται θέμα «γκρίζων ζωνών», αλλά και να μεγεθύνονται οι οικονομικές επιπτώσεις για τους Έλληνες ψαράδες.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ

Στο ίδιος μήκος κύματος κινείται και ο κ. Δημήτρης Ταουλτζής, ο οποίος μας περιέγραψε τη γέννηση του ζητήματος από το 1995, όταν ακόμα οι Τούρκοι ψαράδες ψάρευαν στον Εύξεινο Πόντο και μετακινήθηκαν, αργότερα, προς το Αιγαίο Πέλαγος. «Από το 1995 οι υπεράριθμοι Τούρκοι ψαράδες κάτω από συνθήκες πλήρους ασυδοσίας κατέστρεψαν τα αποθέματα του γαύρου και της σαρδέλας, και γενικά των αφροψάρων στη Μαύρη Θάλασσα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Και συνεχίζοντας, σημείωσε ότι «αφέθηκαν, όμως, στη συνέχεια, ανεξέλεγκτοι να “περάσουν” και στο Αιγαίο πέλαγος, εκμεταλλευόμενοι τα περιοριστικά μέτρα που άρχισαν να εφαρμόζονται σε βάρος του ελληνικού στόλου- καθώς και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών στόλων- την εποχή εκείνη». Θεωρεί, επίσης, ότι η «αδράνεια» της ελληνικής πλευράς, έχει ως αποτέλεσμα την παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη. Κατόπιν, έκανε λόγο για καταστρατήγηση της υφαλοκρηπίδας από τις τουρκικές μηχανότρατες και τα γρι- γρι λέγοντας πως «όταν ένα τουρκικό σκάφος βρίσκεται δυτικά της Μυτιλήνης και ξεπερνάει τα έξι μίλια, τότε, δεν μπορούμε να μιλάμε για υφαλοκρηπίδα». Μας μίλησε, ακόμα, για την «αποθράσυνση» των Τούρκων ψαράδων, οι οποίοι «πριν από λίγο διάστημα βρισκόντουσαν πέντε μίλια ανοιχτά της Μαρώνειας, δηλαδή μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Καβάλας». Επεσήμανε ότι «επεκτείνονται κάθε χρόνο, σταδιακά και μεθοδικά, όλο και πιο δυτικά, με αποτέλεσμα πριν δύο χρόνια να ψαρέψουν σε κοντινή απόσταση από τις βόρειες Σποράδες».
Παράλληλα, προσέθεσε ότι «στην περιοχή αυτή υπάρχει ένας αρχαιολογικός χώρος, τεραστίων διαστάσεων, ο οποίος είναι ταυτόσημος με την έκταση του θαλάσσιου πάρκου των βόρειων Σποράδων, όπου τα ελληνικά σκάφη απαγορεύεται να ψαρέψουν». Χαρακτήρισε, ωστόσο, «τραγελαφικό» το γεγονός ότι «οι Τούρκοι ψαρεύουν κοντά σε αυτή τη περιοχή κανονικά, ενώ για τους Έλληνες ψαράδες θεωρείται απαγορευμένη ζώνη». Εκτίμησε, τέλος, ότι οικονομικές επιπτώσεις είναι τεράστιες, δεδομένου ότι στη περιοχή του βορειανατολικού Αιγαίου υπάρχουν περίπου 500 τουρκικά σκάφη, τα οποία είναι διπλάσια από τα ελληνικά. Ωστόσο, πέρα από τις οικονομικές επιπτώσεις, ο κ. Δουαλτζής αναγνώρισε και ηθικές. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «όταν, εμείς το καλοκαίρι παροπλίζουμε τα σκάφη μας για τέσσερις μήνες προκειμένου να ολοκληρωθεί η αναπαραγωγική διαδικασία του ψαριού, το ίδιο ακριβώς διάστημα, οι Τούρκοι ενταντικοποιούν την αλιεία τους».
http://tovima.dolnet.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artid=247797
http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,dt=02.01.2008,id=94091808
http://www.paron.gr/v3/new.php?id=21823&colid=25&dt=2008-01-06
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου