Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Επενδύσεις με στυλ για σύγχρονα κορίτσια

Ραφαέλα Μόουρα - Τόρρες

Όλες οι συμβουλές περί επενδύσεων και οικονομικών αποδόσεων ηχούν κινέζικα στα αφτιά μου. Από τη μία δεν ξέρω αν πρέπει να βρω ένα σύμβουλο, ένα χρηματιστή, μια εταιρεία επενδύσεων, από την άλλη δεν θέλω να αφήσω τα λεφτά που μάζεψα από τότε που πήρα προαγωγή να κάθονται στην τράπεζα με μηδαμινούς τόκους. Θέλω να τα επενδύσω κάπου που να αξίζει τον κόπο. Έψαξα, έμαθα και σας προτείνω δημιουργικούς τρόπους να επενδύσετε τα χρήματά σας χωρίς να προδώσετε το στυλ σας.

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΣ

Όχι μόνο ομορφαίνουν το διαμέρισμα που αγόρασες με το στεγαστικό αλλά είναι και μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Σύμφωνα με το δείκτη τιμών, ο μέσος όρος της αξίας των έργων τέχνης που έχουν πουληθεί σε δημοπρασίες αυξάνεται ετησίως κατά 10 % τα τελευταία 50 χρόνια. Και σίγουρα δεν χρειάζεστε εκατομμύρια για να επενδύσεις. Δε θα αγοράσεις την Τζοκόντα. Οι ειδικοί λένε ότι όσο λιγότερα πληρώνεις για ένα έργο τόσο περισσότερα θα πάρεις πίσω.

Η Αλεξάνδρα Κορωναίου, από την Eleni Koronaiou Gallery, είναι στην ηλικία μου και ξέρει τι να προτείνει να αγοράσουμε. “ Οι νέοι καλλιτέχνες πουλάνε τα έργα τους σε πιο προσιτές τιμές”, λέει. “ Όταν αγοράζεις το έργο ενός νέου καλλιτέχνη δεν μπορείς να είσαι σίγουρη ότι στο μέλλον θα αποκτήσει αξία, ότι θα καθιερωθεί ως σημαντικό έργο. Για να κάνεις έξυπνες αγορές θα πρέπει να μελετήσεις λίγο το θέμα. Θα αγοράσεις κάποια βιβλία και περιοδικά τέχνης, θα ενημερώνεσαι από σελίδες στο Ιnternet, όπως η www.artnet.com. Επίσης στα art-fair, art forum και στις biennale θα μπορέσεις να μάθεις για τις νέες τάσεις του χώρου. Καλό θα ήταν να βρεις μία γκαλερί που να εμπιστεύεσαι και να έχει στο πρόγραμμά της καλλιτέχνες που να σε ενδιαφέρουν”. Η Αλεξάνδρα Κορωναίου μας πρότεινε να επενδύσουμε σε νέους Έλληνες καλλιτέχνες όπως, ο Ευτύχης Πατσουράκης και η Λυδία Δαμπασίνα, γιατί έχουν ωραία έργα και σε καλές τιμές.

Από την άλλη, αν θέλετε να επενδύσετε σε αντίκες, πρέπει να εστιάσετε στην ποιότητα και την αυθεντικότητά τους. Η κ. Πέγκυ Ζουμπουλάκη, που κατέχει το συγκεκριμένο θέμα όσο λίγοι στην Ελλάδα, υποστηρίζει ότι πρέπει να βρούμε ένα κατάστημα και ανθρώπους που να εμπιστευόμαστε, οι οποίοι να γνωρίζουν καλά τα χώρο και να μπορούν να μας συμβουλεύσουν. Τα πιστοποιητικά που δίνονται κατά την αγορά μιας αντίκας θα με διαβεβαιώσουν για την αυθεντικότητά της. Ειδικά, αν αργότερα θελήσω να μεταπουλήσω την αντίκα μου, η αυθεντικότητα θα της προσδώσει μεγαλύτερη αξία.

Καθώς η κ. Ζουμπουλάκη τρέφει μεγάλη αγάπη για τις αντίκες και για την τέχνη γενικότερα, τονίζει ότι, από τη στιγμή που θα αρχίσει να ασχολείται με αυτά πρέπει να τους φερθεί με σεβασμό. Πάντως, τη στιγμή που μιλάμε οι αντίκες μοιάζουν να είναι μια καλή επένδυση,
καθώς οι τιμές έχουν πέσει και αναμένεται άνοδός τους τα επόμενα χρόνια.

ΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΣ ΓΗ ΚΑΙ ΣΤΕΓΗ

Τα κτηματομεσιτικά ήταν και θα είναι πάντα μια καλή επένδυση. Βέβαια, σ' αυτή την κατηγορία θα χρειαστούμε πιο μεγάλα ποσά για να κινηθούμε. Ο κτηματομεσίτης Φάνης Σπηλιωτόπουλος προτείνει να επενδύσουμε σε μικρά διαμερίσματα, κατά προτίμηση καινούρια. Το κέντρο της πόλης είναι το καλύτερο σημείο για αγορές και οι περιοχές γύρω από το Γκάζι, τα Πετράλωνα και ο Κεραμεικός βρίσκονται στο προσκήνιο της αγοράς αυτή την περίοδο. Οι τιμές ξεκινούν περίπου από τα 120.000 ευρώ. Σ' αυτή την κατηγορία ανήκουν και τα ακίνητα που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες περιοχές. Τα νησιά βρίσκονται σε συνεχή άνοδο και εξέλιξη, ενώ οι τιμές είναι ακόμα χαμηλές. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορούμε να επισκεφτούμε την ιστοσελίδα www.infocasa.gr, όπου θα βρούμε μηχανή αναζήτησης που λειτουργεί με χρηματικά ποσά και περιοχές. Στο εξωτερικό, μια καλή πρόταση είναι το Μαρόκο. Η περιοχή αυτή εξελίσσεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας πλέον must προορισμό για πολλούς, ενώ οι τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια παραμένουν πολύ χαμηλές.

ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

H κοινωνία σήμερα στρέφεται όλο και περισσότερο προς τους celebrities και το star system. Η ψύχωση με τους ηθοποιούς και τους τραγουδιστές έχει μεταμορφωθεί σε πάθος που πληρώνεται ακριβά. Οι fans δεν ενδιαφέρονται πλέον μόνο για αυτόγραφα αλλά και για ρούχα, κοσμήματα και προσωπικά αντικείμενα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το φόρεμα που φόρεσε η Audrey Hepburn στην ταινία Breakfast at Tiffany's, το οποίο πουλήθηκε σε δημοπρασία στη τιμή των 608.660 ευρώ. Αν ενδιαφερόμαστε για μια τέτοια επένδυση, θα πρέπει να παρακολουθούμε τις δραστηριότητες των οίκων δημοπρασίας όπως και ιστοσελίδες όπως το www.ebay.com. Στο εξωτερικό, οι επενδύσεις τέτοιου είδους είναι ήδη πολύ διαδεδομένες. Γιατί όχι και στην Ελλάδα;

ΠΑΝΤΟΤΙΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ

Είναι σίγουρα οι πιο αγαπημένες επενδύσεις της γυναίκας. Ρωτήσαμε έναν γκουρού του κοσμήματος στην Ελλάδα, τον κ. Πατσέα και μας είπε ότι, όταν μιλάμε για επένδυση σε κόσμημα, εννοούμε κυρίως την επένδυση σε διαμάντι και σε ρολόι. Στο διαμάντι τα κριτήρια αξίας είναι η καθαρότητα, η κοπή και το χρώμα. Επίσης, πρέπει να έχει "διαπιστευτήρια", δηλαδή να συνοδεύεται από πιστοποιητικά. Ένα ρολόι πρέπει να προέρχεται από κάποιο μεγάλο ελβετικό οίκο. Δεν είναι η παλαιότητα αυτή που θα παίξει ρόλο στην αξιολόγησή του -
αυτή μετρά κυρίως για ρομαντικούς ρόλους- όσο η ποιότητα. Το σημαντικότερο όμως για μια σωστή επένδυση είναι η επιλογή ενός καλού κοσμηματοπωλείου. Ο κοσμηματοπώλης που εμπιστεύεσαι θα σου δώσει όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις και θα εκτιμήσει σωστά τη μεταπώληση ενός κοσμήματος.

ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Στο χρηματοοικονομικό χώρο, το εύρος των επιλογών είναι εξαιρετικά μεγάλο και υπάρχουν πάντα πολλά επενδυτικά προϊόντα με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Καθώς ο κλάδος των χρηματιστηρίων και των τραπεζών είναι σύνθετος και περιλαμβάνει όρους και λεπτομέρειες που δεν μπορεί ο καθένας να γνωρίζει, θα πρέπει να απευθυνόμαστε σε ειδικά πιστοποιημένα
στελέχη που διαθέτουν τη σχετική γνώση και εμπειρία.

Η διευθύντρια της Διεύθυνσης Χρηματιστηριακών Συναλλαγών της Proton Bank, κ. Σωτηροπούλου, επισήμανε ότι η στιγμή που θα αποφασίσουμε να επενδύσουμε σε κάποιο χρηματοοικονομικό προϊόν είναι πολύ σημαντική. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε έντονα ανοδικές περιόδους κατά τις οποίες υπάρχουν μεν αισιόδοξες εκτιμήσεις, αλλά και υψηλότατες υπεραξίες. Όπως προαναφέραμε, οι επιλογές ανάλογα με το προφίλ μας είναι πολλές. Η επιλογή να επενδύσουμε στο Χρηματιστήριο προϋποθέτει παρακολούθηση της πορείας των εισηγμένων εταιρειών και των βασικών οικονομικών στοιχείων τους (fundamentals) να επενδύσουμε σε κάποιο χρηματοοικονομικό προϊόν είναι πολύ σημαντική. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε έντονα ανοδικές περιόδους κατά τις οποίες υπάρχουν μεν αισιόδοξες εκτιμήσεις, αλλά και υψηλότατες υπεραξίες. Όπως προαναφέραμε, οι επιλογές ανάλογα με το προφίλ μας είναι πολλές.

Η επιλογή να επενδύσουμε στο Χρηματιστήριο προϋποθέτει παρακολούθηση της πορείας των εισηγμένων εταιρειών και των βασικών οικονομικών στοιχείων τους (fundametals).Yπάρxoυν πολλές ιστοσελίδες που παρέχουν 24ωρη κάλυψη των χρηματοοικονομικών γεγονότων, στην Ελλάδα πολύ έγκυρη είναι η www.capital.gr. Άλλες επιλογές είναι τα μερίδια Αμοιβαίων Κεφαλαίων που ανάλογα με τη σύνθεσή τους ( μετοχικά, ομολογιακά, μεικτά κ.λπ.) διεκδικούν υψηλότερες ή χαμηλότερες αποδόσεις, με το αντίστοιχο πάντα ρίσκο, τα ομόλογα ( Κρατικά ή Εταιρικά), καθώς και τα διάφορα Τραπεζικά Προϊόντα, τα οποία χωρίς να εμπεριέχουν μεγάλο ρίσκο έχουν ικανοποιητικές αποδόσεις. Η κ. Σωτηροπούλου επισημαίνει ότι πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στο εισόδημα που θα επενδυθεί, " Δεν πρέπει να επηρεάζει τις βιοποριστικές μας ανάγκες. Να είναι τέτοιο ώστε και να χαθεί να μη σου δημιουργήσει πρόβλημα ζωής", μας συμβουλεύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: