Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008

«Αρμενίζειν» στην οδό Αριστοτέλους

Λορύ Μπαραζιάν
lorybaraz@yahoo.gr

Κάθετα στη λεωφόρο Συγγρού, πίσω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, απέναντι από το Υπουργείο Τύπου και σχετική με τον Τύπο, στην οδό Αριστοτέλους, βρίσκεται η Αρμενική Ημερήσια Εφημερίδα Ελλάδος «Αζάτ Ορ».

Πολλοί δε γνωρίζουν ότι υπάρχει, ίσως επειδή δεν πουλιέται στα περίπτερα. Στόχος της κάθε άλλο, παρά το να πουλήσει. Δεν την ενδιαφέρουν τα νούμερα και οι στατιστικές όπως συμβαίνει στις περισσότερες μεγάλες εφημερίδες. Αυτό που τη νοιάζει κυρίως, είναι, σε όσα σπίτια Αρμένιων μπαίνει, να διαβάζεται!

Η αρμενική εφημερίδα μετρά 80 χρόνια ζωής στην Ελλάδα, όσο δηλαδή και η σκούφια των 110.000 προσφύγων Αρμενίων που κατέφθασαν στην Ελλάδα από τη Μικρά Ασία το 1922.

Από τα πρώτα βήματα οργάνωσης της ελληνοαρμενικής παροικίας, συζευκτικό και πρωταρχικό μέλημα θεωρήθηκε η έκδοση μιας ημερήσιας εφημερίδας. Το όνομα της «Νορ Ορ» δηλαδή, «Καινούρια Μέρα».
Έτσι ακριβώς ήταν ! Μια καινούρια μέρα αναζητούσαν αυτοί οι κατατρεγμένοι προσφυγές στη φιλόξενη Ελλάδα. Με την ονομασία αυτή, η εφημερίδα δημοσιεύτηκε μέχρι την γερμανική κατοχή και όπως όλος ο ελληνικός Τύπος έκλεισε κι αυτή συμπληρώνοντας 17 χρόνια ζωής.
Μετά την αποχώρηση των Γερμανών, η αρμενική εφημερίδα που διατηρούσε το συντακτικό και τυπογραφικό προσωπικό της, ήταν η πρώτη που δημοσιεύθηκε στην απελευθερωμένη Ελλάδα. Προς τιμήν της ελεύθερης Ελλάδας, η εφημερίδα μετονόμασε τον τίτλο της σε «Αζάτ Ορ» δηλαδή «Ελεύθερη Μέρα».

Η εφημερίδα ανήκει στο Κόμμα της Αρμενικής Επαναστατικής Ομοσπονδίας που ιδρύθηκε το 1890. Διαβάζεται όχι μόνο από μέλη του Κόμματος αλλά και από όλη την παροικία και του συλλόγους της (περίπου 40) οι οποίοι δημοσιεύουν όλες τις ανακοινώσεις τους σε αυτή. Το ίδιο Κόμμα διατηρεί και άλλες εφημερίδες σε περίπου 30 χώρες. Ο δεσμός των εφημερίδων μεταξύ τους δημιουργεί ένα πρωτότυπο σύστημα ανταλλαγής αρμενικής ειδησεογραφίας. Έτσι, η κάθε εφημερίδα καλύπτει 30 διαφορετικές χώρες, χωρίς να έχει ανταποκριτές.

Το μοίρασμά της γίνεται με διανομείς από σπίτι σε σπίτι στην Αθήνα και στον Πειραιά, όπου κατοικούν οι περισσότεροι Αρμένιοι, με ετήσια συνδρομή.
Διαμέσου ιδιωτικών πρακτορείων η εφημερίδα φτάνει στη βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλονίκη, Καστοριά, Σέρρες, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα και ταχυδρομικώς στα νησιά, σε απομακρυσμένες περιοχές και στο εξωτερικό.

Η εφημερίδα δημοσιεύει 1000 ασπρόμαυρα φύλλα την ημέρα και είναι 8σελιδη∙ το φύλλο του Σαββάτου δημοσιεύεται σε 12 σελίδες, και κάθε δεκαπενθήμερο εκδίδεται έγχρωμο τετρασέλιδο ελληνόγλωσσο φύλλο. Κάθε τέλος του έτους δημοσιεύεται ένα λεύκωμα με ιστορικά κείμενα και φωτογραφικό υλικό και στις αρμένικες εθνικές επετείους, η εφημερίδα δημοσιεύει έγχρωμες σελίδες επίσης με ιστορικά κείμενα και φωτογραφίες.

Η «Αζάτ Ορ» ήταν η πρώτη εφημερίδα που κυκλοφόρησε σε μορφή ταμπλόϊτ. Ο ελληνικός τύπος άργησε να κάνει αυτή την αλλαγή, πράγμα λογικό, εφόσον είχε πολυάριθμο προσωπικό και έπρεπε να κάνει κάποιες ρυθμίσεις. Δεδομένου ότι το προσωπικό της αρμενικής ημερήσιας εφημερίδας ήταν μικρό, η αλλαγή αυτή έγινε μέσα σε μερικούς μήνες.
Η εφημερίδα έχει ηλεκτρονική διεύθυνση (info@azator.gr) και ιστοσελίδα (www.azator.gr).

Επισκέφθηκα τα γραφεία της, στον 5ο όροφο μιας πολυκατοικίας. Μπαίνοντας, αντικρίζεις δύο μεγάλες βιβλιοθήκες με ποικιλία ιστορικών και λογοτεχνικών βιβλίων, τα γραφεία της συντακτικής ομάδας και καθώς το τηλέφωνο χτυπά στην άκρη του ακουστικού αντί για «παρακαλώ» ακούς «αγιό» και «παριλούις» που σημαίνει στα αρμένικα «ναι» και «καλημέρα» αντίστοιχα.

Συνομιλώντας με τη διευθύντρια της «Αζάτ Ορ», μου τόνισε την σημασία της εφημερίδας, «Η ύπαρξη των αρμενικών παροικιακών εφημερίδων στη διασπορά είναι πάρα πολύ σημαντική. Προσπαθούμε να μεγαλώσουμε γενιές Αρμενίων που θα πληροφορούνται για την επικαιρότητα, θα σέβονται τη χώρα στην οποία ζουν, θα ενημερώνονται για την Αρμενία και θα την αγαπούν. Γενικότερα όμως η εφημερίδα συμβάλλει και στην καλλιέργεια της αρμένικης γλώσσας. Μη ξεχνάτε ότι όσοι ζουν στη διασπορά δεν είναι σε συνεχή επαφή με την αρμένικη γλώσσα, βασικό στοιχείο της κουλτούρας μας».

«Αρμενίζειν» στην οδό Αριστοτέλους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: