Αύξηση της εγκληματικότητας στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Αθηνών Δρ. Άγγελο Τσιγκρή ο οποίος έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την παραβατική συμπεριφορά, την εγκληματικότητα και την συγγραφή εγκληματολογικών βιβλίων η αύξηση της εγκληματικότητας οφείλεται κατά ένα μεγάλο βαθμό στον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό των αλλοδαπών στη χώρα μας. Αυτοί επιζητώντας άμεσα καλύτερη ζωή και απελπισμένοι από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης τους συχνά διαπράττουν κλοπές συντελώντας αρνητικά στην αύξηση των αδικημάτων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής μόνο το 2007 συνελήφθησαν περίπου 6.500 λαθρομετανάστες.
Στην αύξηση της εγκληματικότητας συμβάλλει πολύ αρνητικά και ο εγκλεισμός στην φυλακή. Το σωφρονιστικό σύστημα ως ιδέα υπάρχει από την αρχαιότητα όμως ποτέ αυτή η ιδέα δεν υλοποιήθηκε σωστά. Σύμφωνα με την σύγχρονη επιστημονική έρευνα οι κατάδικοι στις φυλακές γίνονται χειρότεροι λόγω των συνθηκών που επικρατούν και λόγω του τόσο μεγάλου αριθμού συγκεντρωμένων εγκληματιών οι οποίοι βάση δημοσιευμένων στοιχείων της ΕΛ.ΑΣ συχνά δημιουργούν καλά οργανωμένα δίκτυα δράσης μέσα και έξω από της φυλακές όπως π.χ. η περίπτωση του Παλαιοκώστα με την απείρου κάλους απόδραση του με ελικόπτερο από την αυλή των φυλακών ''υψίστης'' κατά τα άλλα ασφαλείας. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που κάποιος έχει φυλακιστεί για πλημμέλημα η αρνητική αντιμετώπιση από την κοινωνία σχεδόν πάντα τον αναγκάζει να επιστρέψει στην παραβατική συμπεριφορά. Το 50% του συνολικού αριθμού των φυλακισμένων στις φυλακές του νομού Αττικής είναι αλλοδαποί.
Από το 1998 μέχρι και σήμερα οι ληστείες τραπεζών έχουν αυξηθεί κατά 138%, οι απάτες κατά 175% και οι βιασμοί κατά 52% ενώ μόνο από πέρσι μέχρι και σήμερα οι ληστείες αυξήθηκαν κατά 43,4% και η διαρρήξεις κατά 21,8%.
Ένα άλλο στοιχείο που συντελεί στην αύξηση της


Τα υψηλά ποσοστά της εγκληματικότητας σε μια χώρα είναι απόδειξη της κοινωνικής παθογένειας. Στην χωρά μας και γενικά στις σύγχρονες κοινωνίες για να προληφθεί μια μελλοντική έξαρση της εγκληματικότητας πρέπει μεταξύ άλλων να μειωθεί η ανεργία, να αυξηθεί το βιοτικό και εκπαιδευτικό επίπεδο, να αναβαθμιστεί το κοινωνικό κράτος, να ενσωματωθούν οι μειονότητες και να δοθούν ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου