Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Τα κινητά τηλέφωνα… βλάπτουν σοβαρά την υγεία!

Ελένη Παπανδρεοπούλου

Τα κινητά τηλέφωνα, αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα, τα οποία δημιούργησαν νέους δίαυλους επικοινωνίας. Είναι γεγονός ότι ο σύγχρονος άνθρωπος χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο, περισσότερο από κάθε άλλη συσκευή. Πόσο ασφαλής είναι η χρήση των κινητών τηλεφώνων όμως;

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες οι οποίες διενεργήθηκαν από μια ομάδα Φιλανδών επιστημόνων, τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν μεγάλα κύματα ακτινοβολίας. Αυτή η εκπομπή ακτινοβολίας προκαλεί πολλές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως πονοκεφάλους, κόπωση, απώλεια μνήμης, νευρολογικές διαταραχές ,δερματικές παθήσεις, υπογονιμότητα, στείρωση στους άνδρες, έλλειψη συγκέντρωσης, αϋπνίες, εγκεφαλικές αλλοιώσεις και περιπτώσεις καλοήθους όγκου του ακουστικού νεύρου (τουλάχιστον ύστερα από 10 χρόνια χρήσης κινητού τηλεφώνου).

Επιπλέον, έρευνα του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών που έγινε σε πειραματόζωα και σε καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων (υπό πραγματικές συνθήκες χρήσης κινητών τηλεφώνων), έδειξε ότι η αλόγιστη χρήση των κινητών τηλεφώνων προκαλεί καρκίνο του ακουστικού νεύρου και επιτάχυνση του «θανάτου των κυττάρων». Σε περίπτωση που το κινητό τοποθετηθεί στο αυτί κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, μέρος της ακτινοβολίας που εκπέμπεται, εισέρχεται και απορροφάται από τα εγκεφαλικά κύτταρα. Όταν το κινητό τηλέφωνο βρίσκεται σε κάποιο σημείο του σώματος παραδείγματος χάρη στην τσέπη ή απλώς το κρατάμε, τότε η ακτινοβολία απορροφάται από τα κύτταρα αρχίζοντας από την επιδερμίδα και προχωρώντας προς τα μέσα. «οι επιπτώσεις και στις δυο περιπτώσεις εξαρτώνται ανάλογα με το ποιους ιστούς θα προσβάλλει η ακτινοβολία, την καρδιά για παράδειγμα, ή τα γεννητικά όργανα κ.α.», τονίζει ο κ. Μαργαρίτης.

Είναι σχεδόν σίγουρο, ότι ο άνθρωπος δεν έχει συνειδητοποιήσει το βαθμό επικινδυνότητας της χρήσης των κινητών τηλεφώνων. Τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται περισσότερο από νέους ηλικίας 15 έως 45 ετών βάσει ερευνών του Πανεπιστημίου Βιολογίας της Γαλλίας, και λιγότερο από ηλικίες άνω των 45. Οι μικρότερες ηλικίες χρησιμοποιούν περισσότερο τα κινητά τηλέφωνα για αποστολή μηνυμάτων ( sms και mms), videos, μουσικών κομματιών και εικόνων, σε αντίθεση με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας τα οποία χρησιμοποιούν κυρίως για επαγγελματικούς λόγους.

Στα πλαίσια μιας έρευνας που διεξήχθη το 2005, από μια ομάδα Γερμανών ερευνητών, για την ευρεία χρήση των κινητών, διαπιστώθηκε ότι το 74% των νέων στέλνουν και λαμβάνουν τουλάχιστον 450 sms ημερησίως!

Είναι σχεδόν αδύνατο να προβλεφθεί τι θα συμβεί σε μεγάλο βάθος χρόνου, αν το παιδί χρησιμοποιεί το κινητό πολλές ώρες την ημέρα, όχι απαραίτητα για να μιλάει, αλλά για να στέλνει sms, mms ή να παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια που προσφέρουν οι συσκευές κινητών τηλεφώνων. Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά είναι εκτεθειμένα στην εκπομπή ακτινοβολίας. Καλό είναι να αποφεύγεται η χρήση κινητών τηλεφώνων από τα παιδιά και να περιορίζεται μόνο σε περίπτωση ανάγκης, διάρκειας μισού ή ενός λεπτού.

Όπως προαναφέρθηκε, οι νέοι στέλνουν και λαμβάνουν σε καθημερινή βάση, εκατοντάδες μηνυμάτων. Πίσω από αυτή τη συνήθεια όμως, προστίθεται και μια ακόμη επίπτωση για την υγεία η οποία έγινε γνωστή πρόσφατα και δεν έχει καμία σχέση με την εκπομπή κυμάτων ακτινοβολίας.

Ο Βρετανικός Σύλλογος Δερματολόγων, ύστερα από μια σειρά ερευνών, διαπίστωσε ότι τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν… δερματίτιδα! Η δερματίτιδα, εμφανίζεται σε όσους είναι αλλεργικοί στο νικέλιο, μέταλλο που χρησιμοποιείται για την επίστρωση της επιφάνειας πολλών συσκευών κινητών τηλεφώνων.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπράουν στο Ρόουντ Άϋλαντ , εξέτασαν 22 δημοφιλείς συσκευές από οκτώ διαφορετικές εταιρίες και εντόπισαν νικέλιο στις 10. Αυτό φυσικά δε σημαίνει πως όσοι χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο θα εμφανίσουν κάποιο από τα συμπτώματα αυτά. Πρόσφατες μελέτες που έγιναν στην Αγγλία και στην Σουηδία, έδειξαν ότι πολλοί άνθρωποι απλά εμφανίζουν «ραδιοευαισθησία» στις ακτινοβολίες.
Στην ελληνική αγορά, κυκλοφορούν «αυτοκόλλητα» τα οποία διαφημίζονται ότι παρέχουν προστασία του χρήστη από την ακτινοβολία. Όπως όμως έχει δηλώσει ο καθηγητής κος Μαργαρίτης, «οι μετρήσεις μας, δεν έχουν δείξει κάτι τέτοιο».

Για την αποφυγή εκπομπών ακτινοβολίας, συνίσταται η χρήση hands free και blue tooth. Οι επιπτώσεις από την ακτινοβολία και των δυο είναι μειωμένες έως και μηδενικές. Τα κινητά τηλέφωνα όμως δεν είναι επικίνδυνα μόνο λόγω των εκπομπών ακτινοβολίας αλλά και λόγω του φαινομένου που οι ειδικοί ονομάζουν «τυφλότητα της απροσεξίας». Οι ειδήμονες επισημαίνουν ότι ακόμη και με τη χρήση hands free ή blue tooth, ο κίνδυνος θανατηφόρων ατυχημάτων είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Ο οδηγός που οδηγάει και μιλάει ταυτοχρόνως στο κινητό τηλέφωνο χαρακτηρίζεται ως ένας οδηγός «δολοφόνος της ασφάλτου». Η χρήση του τηλεφώνου κατά την οδήγηση με ή χωρίς το ειδικό εξάρτημα ακουστικών, αποτελεί ένα πραγματικό κίνδυνο δυστυχημάτων, απώλειας ανθρώπινων ζωών και αναπηριών.

Δεν είναι τυχαίο ότι 7 στα 10 αυτοκινητιστικά δυστυχήματα που σημειώνονται ετησίως στους εθνικούς αλλά και περιφερειακούς δρόμους, οφείλονται σε εκτροπές των οχημάτων, εξαιτίας της απροσεξίας των οδηγών, οι οποίοι αδυνατούν να αποχωριστούν το κινητό τους τηλέφωνο και δεν συμμορφώνονται με τον ΚΟΚ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αρχηγού της ελληνικής αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), Βασίλη Τσιατούρα, η μέθη και η χρήση των κινητών τηλεφώνων παράλληλα με την οδήγηση, αποτελούν τις κυριότερες αιτίες , για το 70% - 80% των τροχαίων ατυχημάτων.

Γι’ αυτό το λόγο οι χρήστες κινητών τηλεφώνων θα πρέπει να κάνουν συνετή χρήση αυτών. Πρώτον, εάν δεν διαθέτουμε τα ειδικά ακουστικά χρησιμοποιούμε το μεγάφωνο που έχουν σχεδόν όλα τα κινητά τηλέφωνα νέας τεχνολογίας. Δεύτερον, αποφεύγουμε την χρήση κινητών τηλεφώνων σε εξαιρετικά μικρούς χώρους όπως το υπόγειο ή ο ανελκυστήρας. Όσο μικρότερος χώρος τόσο μεγαλύτερη εκπομπή ακτινοβολίας. Το ίδιο όμως μπορεί να συμβεί και σε ανοιχτούς χώρους όπου η κεραία βάσης είναι μακριά ή δεν έχει καλή οπτική επαφή. Τέλος, μειώνουμε τη χρήση του κινητού μέσα στο αυτοκίνητο όχι μόνο λόγω της «τυφλότητας της απροσεξίας» που προαναφέρθηκε αλλά και γιατί δεχόμαστε ακτινοβολία από κάθε σημείο του οχήματος. για την αποφυγή εκπομπών ακτινοβολίας μέσα στο αυτοκίνητο, αφού χρησιμοποιήσουμε hands free ή Bluetooth, τοποθετούμε το κινητό σε ειδική θήκη η οποία «βλέπει προς τα έξω, διοχετεύοντας την ακτινοβολία εκτός οχήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: