Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Αγνόν εκ σταφυλής παλαιόν και κοσμογυρισμένον…

Ζωή Ευαγγελία Παπαφωτίου

Πρόκειται για το πρώτο ποτό που καταναλώθηκε στο διάστημα, εκείνο που ο Φιντέλ Κάστρο λατρεύει να απολαμβάνει μαζί με τα Κουβανέζικα πούρα του. Το πιο διάσημο ελληνικό ποτό στον κόσμο. Κονιάκ ή Metaxa; Μην βιαστείτε να απαντήσετε ότι είναι το ίδιο γιατί θα κάνετε λάθος. Λίγοι γνωρίζουν ότι το Metaxa δεν ανήκει σε καμία κατηγορία ποτών αλλά αποτελεί κατηγορία από μόνο του! Η συνταγή του κοσμογυρισμένου «μπράντυ» αποτελεί ξεχωριστό είδος ποτού παγκοσμίως.

Εμπνευστής του διασημότερου σήμερα ελληνικού ποτού ήταν ο Σπύρος Μεταξάς ο οποίος το δημιούργησε το 1888 στην ταβέρνα που διατηρούσε στον Πειραιά και άρχισε να το πουλάει σε μικρές ποσότητες. Πολύ σύντομα όμως προχώρησε στην ίδρυση του πρώτου εργοστασίου παραγωγής και έγινε επίσημος προμηθευτής της βασιλικής αυλής του Γεωργίου Α΄. Κατά τη διάρκεια της ανέγερσης της πρώτης μονάδας παραγωγής του (1988) μάλιστα βρέθηκε ένα αρχαίο νόμισμα από το οποίο ο Μεταξάς εμπνεύστηκε το έμβλημα του προιόντος του, τον Σαλαμινομάχο το οποίο και διατηρείται ως σήμερα. Το όραμα του για εξαγωγή του προιόντος έγινε πραγματικότητα και σε μικρό χρονικό διάστημα λειτούργησαν δύο ακόμη μονάδες παραγωγής του ποτού στην Κωνσταντινούπολη και την Οδησσό. Δυο χρόνια αργότερα (1900) εξάγεται σε Ευρώπη και Αμερική και ξεκινά μια ανοδική πορεία στην παγκόσμια αγορά.

Ο πρόωρος θάνατος του Σπύρου Μεταξά δεν το εμπόδισε να συνεχίζει να διαπρέπει καθώς η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του αποδείχτηκαν άξιοι συνεχιστές του αφού με το πέρασμα των χρόνων ώθησαν το μοναδικό αυτό συνονθύλευμα ελληνικών αρωμάτων και γεύσεων στην κορυφή του κόσμου κάνοντας βέβαια τις κατάλληλες κινήσεις σε επιχειρηματικό και διαφημιστικό επίπεδο ενώ παράλληλα διατήρησαν την συνταγή και την ποιότητα του προιόντος στο ακέραιο. Χαρακτηριστικό είναι ότι αποτέλεσε έναν από τους πρώτους χορηγούς παγκόσμιων αθλητικών διοργανώσεων (παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου το 1982 και άλλα).Παράλληλα με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες η οικογένεια Μεταξά έγινε γνωστή και για το φιλανθρωπικό της έργο χαρακτηριστικό δείγμα του οποίου αποτελεί η δωρεά της περιουσίας του Άγγελου Μεταξά μετά το θάνατο του για την ανέγερση του «Ειδικού Αντικαρκινικού νοσοκομείου Μεταξά» στον Πειραιά(1954).

Σήμερα εξάγεται σε πάνω από 60 χώρες του κόσμου. Τεράστιες ποσότητες του ποτού αυτού που προορίζονται για εγχώρια κατανάλωση αλλά και για εξαγωγή παράγονται κάθε χρόνο στο πλήρως εξοπλισμένο εργοστάσιο Metaxa που χτίστηκε στην Κηφισιά το 1968 αν και από το 1989 το brand δεν ανήκει πλέον στην οικογένεια ενώ από το 2000 είναι μέλος της εταιρείας Remy Cointreau. Στο εργοστάσιο οι διαδικασίες παραγωγής, εμφιάλωσης και τυποποίησης αυτοματοποιήθηκαν πλήρως με το πέρασμα των χρόνων. Από τον «εκσυγχρονισμό» αυτό εξαιρείται μόνο το Private Reserve, ένα ιδιαίτερο μείγμα πολύ παλιών αποσταγμάτων (έως και 50 ετών) και ιδιαίτερων αρωμάτων(καραμέλα, πιπέρι, βανίλια, κακάο) το οποίο ακόμα και σήμερα εμφιαλώνεται σε ειδικές φιάλες και τοποθετείται σε ξεχωριστά κουτιά με το χέρι. Σε αντίθεση με τις παραπάνω διεργασίες που εκσυγχρονίζονται και βελτιώνονται συνεχώς η συνταγή παραμένει ίδια με αυτή που χρησιμοποιούσε ο Σπύρος Μεταξάς. Το μυστικό κρύβεται στο συνδυασμό αποσταγμάτων και στη προσθήκη κρασιού μέσα στο κονιάκ που το κάνει να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά αυτού του τύπου.

Η «ωριμότητα» που αποκτά το λευκό Σαββατιανό και ο Ροδίτης (ποικιλίες κρασιού) μετά από διπλή απόσταξη και παλαίωση χρόνων σε γαλλικά βαρέλια συναντά τα πλούσια αρώματα και την έντονη γεύση των καλύτερων ποικιλιών Μοσχάτου Σάμου και Αλεξανδρείας και μαζί καλούνται να κρατήσουν καλά κρυμμένο το «αρωματικό μυστικό» της εταιρίας που αποτελείται από εκχυλίσματα μπαχαρικών και φυτών, κυρίως τριαντάφυλλου. Μετά την απαραίτητη προσθήκη καραμελοχρώματος και νερού το τελικό μείγμα οδηγείται σε βαρέλια για ωρίμανση. Ύστερα φιλτράρεται και εμφιαλώνεται.

Έχει ιδιαίτερη αξία να αναφέρουμε ότι οι ετικέτες που τοποθετούνται στις φιάλες δηλώνουν με τα αστέρια τους τα έτη παλαιότητας των αποσταγμάτων που περιέχουν. Το σύστημα αυτό καταγραφής παλαιότητας διαφέρει από αυτό που ορίζει ο νόμος για τα αλκοολούχα ποτά τύπου κονιάκ αφού όπως ήδη είπαμε το Metaxa αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία. Η «οικογένεια» Metaxa μετά από τόσα χρόνια επιτυχημένης πορείας είναι πια πολυμελής και διαθέτει μέλη κάθε ηλικίας. Χαρακτηριστικά είναι το Metaxa 12* Dry που είναι το μόνο που δεν περιέχει κρασί και η γεύση του διαφοροποιείται αρκετά από τα υπόλοιπα καθώς είναι ξηρή και «καυτερή» θυμίζοντας αρκετά αυτή του ουίσκυ. Το Private Reserve που όπως είπαμε περιέχει αποστάγματα ακόμα και 50 ετών, έχει ιδιαίτερο άρωμα και γεύση, συμπυκνωμένη υφή και σκούρο χρώμα. Και τέλος το «καμάρι» της εταιρίας το Metaxa ΑΕΝ, το συλλεκτικό προιόν που κυκλοφόρησε με αφορμή την επέτειο των 120χρόνων από την ίδρυση της εταιρίας σε 1888 αριθμημένες φιάλες από κρύσταλλο Σεβρών με χρυσό(20 Κ) πώμα συνοδευόμενο από πιστοποιητικό αυθεντικότητας και περιέχει πάνω από 200 αποστάγματα. Σύμφωνα με τους ειδικούς ανά τον κόσμο πίνεται σκέτο, με πάγο ή σε συνδυασμό με άλλα ποτά σε διάφορα cocktails.Όλη η γεύση και το άρωμα της χώρας μας στα ποτήρια του κόσμου. Στην υγειά μας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: